Išvyka į Kauną

Kovo 11 – Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo diena- viena iš reikšmingiausių mūsų šalies valstybinių švenčių. Ji minima visose Lietuvos įstaigose bei institucijose. Lavoriškių vidurinėje mokykloje Kovo 11 švenčiama taip pat.

Šiais mokslo metais nusprendėme Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną paminėti ypatingai. Siekdami, kad mūsų mokyklos mokiniai geriau pažintų kraštą, kuriame gyvena, garbingus ir tragiškus jo istorijos puslapius, nusprendėme organizuoti 5-12 klasių mokinių išvyką į Kauną.

Ankstyvą kovo 15 dienos rytą išvykome iš Lavoriškių. Pirmiausiai aplankėme Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejų. Mūsų ten jau laukta. Mokiniams buvo organizuotos dvi edukacinės ekskursijos : 5-7 klasių mokiniams- ,,Kaip kariauta seniau?‘‘, 8-12 klasių – „Pokario Lietuvos partizanų ginklai ir kovos būdai‘‘. Jaunesnieji mokiniai tartum nukeliavo į Lietuvos viduramžius, didžiųjų kunigaikščių ir kovų su kryžiuočiais laikus, susipažino su karybos raida ir naudotais ginklais, sužinojo, kokia buvo kario kasdienybė ir šventės viduramžių Lietuvoje. Vyresniųjų klasių mokiniai įgijo naujų žinių apie pokario Lietuvos partizaninį judėjimą, idėjas ir kovos būdus, partizanų šaunamuosius ginklus bei veikimo principą, taip turėjo galimybę patys paimti ginklą į rankas. Po edukacinių ekskursijų mokiniai galėjo patys apžiūrėti muziejaus ekspozicijas.

Kitas mūsų kelionės tikslas buvo Kauno IX forto muziejus. Apžiūrėjome muziejaus ekspozicijas, paklaidžiojome požemiuose, susipažinome su IX forto, esant įvairiems režimams buvusio žmonių kalinimo, kankinimo ir masinių žudymų vieta, istorija. Mokinius ypač sukrėtė žydų tautos genocido Antrojo pasaulinio karo metais, vykdyto IX forte, istorija. Daugelis mokinių, gal pirmąkart gyvenime, suvokė, kad žmogus, turintis neribotą valdžią ir stokojantis moralinių stabdžių, gali atimti kito žmogaus sveikatą, artimuosius, net gyvybę. Tačiau jie suprato ir tai, kad, kol egzistuoja pasaulis, tol egzistuos ir žmogiškasis gerumas, gailestingumas, gebėjimas padėti silpnesniam ir pagalbos reikalingam, dažnai net rizikuojant savo gerove ar gyvybe. Ir todėl ,,juodieji‘‘ periodai žmonijos istorijoje negali tęstis ilgai.

Patyrę tiek, ne vien tik džiaugsmingų, įspūdžių, skaniai papietavę ,,Čili‘‘ picerijoje, dienai baigiantis grįžome į namus.

Išvyką organizavo ir mokiniais rūpinosi mokytojos A.Burbo, E.Mašaro, J.Žigaitė, E. Suboč, D.Išganaitytė, K. Tankeliun, H. Šturo bei O. Simonavičienė.

Įrašas paskelbtas temoje Naujienos. Išsisaugokite pastovią nuorodą.