Pažintinė išvyka į Rumšiskes

Šių metų spalio 11 dieną Vilniaus r. Lavoriškių vidurinės mokyklos 5 – 10 klasių mokiniai kartu su lydinčiais mokytojais vyko į Rumšiškių liaudies buities muziejų. Ankstyvą rudenišką rytą mokiniai išvyko į pažintinę ekskursiją, kurioje turėjo galimybę ne tik aplankyti visų Lietuvos regionų: Žemaitijos, Dzūkijos, Suvalkijos, Aukštaitijos etnografines sodybas, susipažinti su prosenelių buitimi, verslais, papročiais ir tradicijomis, bet ir dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose.

Jaunesnieji mokiniai klausėsi pasakojimo apie lino kelią nuo sėjos iki staltiesės ar prijuostės, apžiūrėjo demonstruojamus darbus, lino apdirbimo įrankius patys pabandė minti, kulti, šukuoti linus. Kito užsiėmimo metu mokiniai susipažino su XX a. pradžios senovės lietuvių apranga, jos devėjimo tradicijomis, apžiūrėjo moterų, vyrų ir vaikų kasdieninius ir šventadieninius drabužius. Daug emocijų sukėlė tų drabužių matavimasis, kuomet vaikai patys galėjo pajusti namie austo vilnonio rūbo šiurkštumą, lininio – švelnumą.

Vyresnieji išvykos dalyviai dalyvavo užsiėmime „Kai… buvau jaunimėlin ėjau.“ Jaunuoliai sužinojo, kaip buvo pramogaujama XX a. pradžioje, kada prasideda ir baigiasi gražiausias amžiaus tarpsnis,  susipažino su senovės lietuvių šeimos tradicijomis, jaunimo linksminimosi būdais ir įvairove. Maloniai nustebino sodybos šeimininkų paruoštos vaišės: lietuviška duona, medus, sūris, riešutai.

Dalyvavusieji išvykoje ne tik papildė savo istorines žinias, bet ir turiningai praleido dieną gamtoje, besigrožėdami auksiniu rudeniu. Pakeliui namo užsukome paskanauti kibinų. Kupini smagių ir naujų įspūdžių grįžome namo.

Įrašas paskelbtas temoje Renginiai. Išsisaugokite pastovią nuorodą.