Vilniaus rinktinėje apie Sausio 13-ąją su žurnalistu Č. Iškausku

Minint Laisvės gynėjų dieną Vilniaus pasienio rinktinė prisijungė prie ne pirmus metus organizuojamos akcijos „Atmintis gyva, nes liudija“. Iniciatyvos simbolis – žvakė, simbolizuojanti gyvybę, šviesą, teisingumą, atmintį ir vienybę.

Ankstyvą sausio 11-osios rytą įstaigos languose sužibo po mažą atminties liepsnelę. Dešimčiai minučių užgesintos šviesos kabinetuose ir pagerbti žuvusieji už mūsų laisvę.

Penktadienį Vilniaus pasienio rinktinėje taip pat buvo organizuojama atminimo popietė ,,Laisvės žodžiai”. Po visuotinės – pilietinės akcijos ,,Atmintis gyva, nes liudija”, Vilniaus pasienio rinktinės darbuotojai ir svečiai iš Vilniaus ir Šalčininkų rajonų savivaldybių administracijų rinkosi į Didžiąją salę.

 ,,Kai norime kalbėt apie Tėvynę, pirmiausia žodį žuvusiems suteikim/ Tai jų alsavimas kaip vėjo gūsis, išskleidžia mūsų vėliavas; jų rankos/ palaimina ir mūsų darbus, ir svajonę…”  J. Marcinkevičiaus eilėmis viešųjų ryšių specialistė pradėjo minėjimą, skirtą Laisvės gynėjų dienai – 1991 m. sausio 13 d. įvykiams atminti. Žuvusiųjų atminimas pagerbtas tylos minute.

Į minėjimą buvo pakviestas Lietuvos žurnalistas, politikos apžvalgininkas Česlovas Iškauskas, kuris dalijosi savo prisiminimais ir įžvalgomis kalbėdamas tema ,,Žiniasklaida tragiškomis sausio dienomis”. Per pasakotojo prisiminimų prizmę buvo aptarta to meto padėtis, televizijos ir radijo laikysena, žurnalistinių jėgų pasidalijimas bei sąsajos su šiandiena, kai stiprėja vadinamoji Penktoji kolona.

Renginį puošė 10 klasės Stepono Batoro gimnazijos mokinės E. Grablevska ir K. Vežbovič atlikusios kūrinius ,,Laisvė”, ,,Baltas paukštis” ir ,,Mano kraštas”. Klausytasi ir Bernardo Brazdžionio eilių apie Lietuvą (,,Lietuvos vardas”).

Įrašas paskelbtas temoje Naujienos. Išsisaugokite pastovią nuorodą.