Lietuvių kalbos savaitė

Šių metų kovo 26 – 30 dienomis Lavoriškių vidurinėje mokykloje vyko Lietuvių kalbos savaitė, renginių ir konkursų ciklas, akcentavęs lietuvių kalbos turtingumą bei archajiškumą. Džiugu, kad į veiklą, susijusią su lietuvių kalba buvo įtraukti ir pradinių klasių mokiniai.

Konkursų ir renginių ciklas prasidėjo labai žaismingai. Nors žiema dar nežadėjo trauktis, pradinukų dėka mokykloje sužaliavo „Gražiausių lietuviškų žodžių medis“. Akys raibo ne tik nuo įvairiaspalvių gėlyčių bei lapelių, bet ir nuo lietuviškų žodžių gausos bei grožio.

Kokia Lietuvių kalbos savaitė be pasakų ir gražaus lietuviško žodžio? Šio konkurso metu mokiniai klausėsi mėgstamų pasakų, o vėliau piešė jų iliustracijas. Tarp populiariausių pasakų buvo „Ropė“, „Raudonkepuraitė“, „Nykštukas“. Integruotas lietuvių ir dailės konkursas „Piešiu pasaką“ vyko pirmadienį ir antradienį, jame dalyvavo 1 – 4 klasių bei 6 klasės mokiniai.

Nuo pimadienio mokyklos bibliotekoje veikė paroda „Skaityti vėl madinga“, kurią surengė pradinių klasių mokiniai kartu su lietuvių kalbos mokytoja Regina Sudnikevič . Parodoje buvo pristatomi užklasinio skaitymo segtuvai, plakatai, knygų ilustracijos bei mėgiamiausiso lietuviškos knygos.

Trečiadienį ir ketvirtadienį mokiniai varžėsi pradinių klasių rašysenos konkurse „Dailyraštis 2012“. Keletą dienų mokykloje veikė dailiausios rašysenos ekspozicija, kurią tiek mokiniai, tiek mokytojai galėjo vertinti bei atidžiau patyrinėti.

Vyresnių klasių mokiniai irgi aktyviai įsitraukė į šios savaitės konkursų bei renginių ciklą: dalyvavo rašysenos konkurse, rengė sienlaikraščius apie gyvenimą mokykloje ir klasėje. Be to lietuvių kalbos mokytojos Daiva Išganaitytė ir Olga Symonovičienė parengė sienlaikraštį Maironio asmenybei ir kūrybai paminėti.

Lietuvių kalbos savaitės renginių bei konkursų ciklą užbaigė vyresniųjų klasių  edukacinė ir pažintinė išvyka į Lietuvos Respublikos Seimą. Išvykos organizatorė vyresnioji lietuvių kalbos mokytoja Olga Symonovičienė. Ekskursijos metu mokiniai susipažino su Lietuvos Respublikos Seimo darbu, jo struktūra. Ekskursijos vadovas aprodė valdžios buveinės patalpas, posėdžių sales, papasakojo apie Seimo narių darbo pobūdį. Vėliau mokiniai nuvyko į Vilniaus paveikslų galeriją, kurioje dalyvavo edukacinėje programoje „Baltasis romantizmo angelas“. Užsiėmimo metu mokiniai susipažino su lietuviškojo romantizmo epochos menininkais, o praktinėje užsiėmimo dalyje apsirengę romantizmo epochos drabužiais skaitė romantizmo dainiaus Adomo Mickevičiaus poeziją.

Savaitė buvo gausi renginių ir konkursų, kuriais buvo ugdomas mokinių kūrybiškumas, bendradarbiavimas, pilietiškumas bei skatinamas domėjimasis lietuvių kalba ir jos kultūra. Geriausi darbai liko įvertinti , o mokiniai gavo padėkos raštus.

Įrašas paskelbtas temoje Renginiai. Išsisaugokite pastovią nuorodą.