Piligriminė kelionė į Šv. Lipką

Vienas iš šių metų gimnazijos prioritetų – padėti mokiniams suprasti krikščioniškųjų vertybių svarbą jų kasdieniniame gyvenime. Todėl šių metų spalio 27 dieną Vilniaus r. Lavoriškių Stepono Batoro gimnazijos 5 – III G klasių mokiniai kartu su klasės vadovais: Katažyna Misevič, Liucina Vlasenko. Mečislavu Podleckiu, Halina Šturo, Regina Sudnikevič, Ana Burbo, Eleonora Mašaro, tikybos mokytoja Anželika Kačkan bei tėvais vyko į piligriminę kelionę į Šv. Lipką.

Išvykome iš Lavoriškių anksti ryte, už lango dar buvo tamsu. Kaimyninę šalį Lenkiją pasiekėme apie devintą  valandą. Čia mus pasitiko šiltesnė gamta.

Dešimtą valandą pasiekėme piligriminės kelionės tikslą – Šv. Lipkos bažnyčią.  Parapijos kunigas pristatė nuostabų bei unikalų vargonų prospektą. Tokių vargonų visame pasaulyje yra tik trys. Pasigirdo vargonų atliekama bažnytinė Bacho muzika, o kai suskambo Oginskio polonezas visiems suvirpėjo širdys,. Mintimis nukeliavome į savo gimtinę. . Vargonai yra papuošti įvairiais augalų ornamentais, angeliukų figūromis bei žvaigždutėmis. Vargonams grojant, judančios figūros vaizduoja Apsireiškimo Švč. Mergelei Marijai vaizdus. Dešinėje bokšto pusėje pasirodo Arkangelas Gabrielius, kuris iškilmingai nusilenkia Marijai. Viduriniajame bokšte aidi varpelių skambesys, ant jų stovintis angelas groja mandolina. Meniški angeliukai groja varpeliais. Du didesni angelai su trimitais sukasi ratu. Vargonų šonuose tarsi danguje sukasi žvaigždutės. O į dangų virš judančių figūrėlių pakyla šventoji dvasia.

Po įspūdingo vargonų koncerto klausėmės Šv Mišių, o joms pasibaigus parapijos kunigas išsamiai pristatė trumpą Šv. Lipkos (Liepelės) istoriją. Pasakojo, kad tai senų senovės Marijos kulto židinys Varmijos-Mozūrų žemėje. Mažas kaimelis, vaizdingoje miškingoje apylinkėje tarp dviejų ežerų – Virovy ir Dejnovo, jau nuo senų laikų buvo aplinkiniams kraštams antrais Aušros Vartais arba Čenstochova. Nepaprastos Dievo malonės ir geradarystės, kurias čionai patyrė ne tik vietiniai gyventojai, bet ir keliauninkai iš tolimų šalių, sukūrė Šventosios Lipkos didybę bei jos reikšmę.

Susipažinus su šios nepaprastos vietos istorija dar pabuvome tyloje ir savo dvasiniuose apmąstymuose.

Keliaudami pro Kentžyno apylinkes apsilankėme Kalėdinių žaisliukų fabrike, kur vyko edukacinis užsiėmimas „Kalėdinių žaisliukų gamyba“. Edukacinio užsiėmimo metu, vaikai patys gamino įvairiausius kalėdinius žaisliukus, pagal savo nuotaiką, mėgstamas spalvas, fantaziją ir kūrybą,. Taip buvo sukurta kalėdinė nuotaika ir išliekamoji vertė kiekvieno mokinio širdelėje.

Padėkoję Kalėdinių žaisliukų fabriko vadovams už susitikimą išvykome į Lietuvą. Kupini dvasinio peno ir mielos bendrystės apie vidurnaktį pasiekėme savo gimtuosius namus. Čia mus apgaubė ramybė bei palaima, lydima naujų įspūdžių ir Dievo malonių.

Įrašas paskelbtas temoje Naujienos. Išsisaugokite pastovią nuorodą.