Projektas „Tautų juosta“

Kultūra vienija ir sutelkia žmones prasmingiems ir kilniems darbams. Savo krašto istorijos, tradicijų ir paveldo puoselėjimas yra vienas svarbiausių jaunojo piliečio uždavinių. Nuo šių metų rugpjūčio 1 dienos Vilniaus r. Lavoriškių vidurinės mokyklos mokiniai dalyvauja Vabalninko Balio Sruogos gimnazijos organizuojamame projekte „Tautų juosta.“ Projektas sudomino mus galimybe pažinti Lietuvos kultūrą, kraštą, tradicijas, o kas svarbiausia, supažindinti bendraamžius su Vilniaus krašto papročiais, sudominti mūsų krašto kultūra.

Šių metų rugsėjo 26 d. būrys 6 – 8 klasių mokinių kartu su mokytojomis: Eleonora Mašaro, Ana Burbo, Regina Sudnikevič vyko į projektų partnerių susitikimą Biržų rajone. Antašavos pagrindinėje mokykloje mus pasitiko mokyklos vadovybė, projekto vadovė Zita Kumpelienė bei puikiai nusiteikę mokyklos mokiniai. Aktų salėje mūsų laukė smagi pamokėlė apie duonos kepimo kelią  bei praktinis  užsiėmimas – žaisliukų iš šiaudų gaminimas. Artimiau susipažinti galėjome besigardžiuodami namine duona bei karšta arbata. Kiek pailsėję patraukėme į Vabalninko Balio Sruogos gimnaziją. Čia maloniai nustebino  tautiškais kostiumais pasipuošę gimnazijos auklėtiniai, gyva muzika ir šilta atmosfera. Suskubę į sporto salę galėjome stebėti mokyklų pasirodymus bei patys prisistatyti. Po nuotaikingo koncerto išbandėme savo kūrybinius sugebėjimus: kiekvienas projekto dalyvis galėjo išbandyti savo jėgas veliant, verpiant, pinant juostas, mezgant pirštais, drožinėjant ar pinant vainiką iš gamtinės medžiagos. Po edukacinių pamokėlių skubėjome degustuoti aukštaitiškų cepelinų bei naminės giros. Sočiai ir skaniai papietavę visi projekto dalyviai buvo apdovanoti padėkos raštais bei atminimo dovanėlėmis. Šventę baigėme lietuvių liaudies šokiais bei žaidimais.

Taigi, pasisvečiavę Biržų rajone bei pasisemę lietuvių kultūros slypinčių turtų pakvietėme naujus draugus į savo kraštą, kur ketiname pristatyti savo partneriams mūsų regiono metinių švenčių papročius. Tikimės, kad projektas „Tautų  juosta“ įtrauks mokinius ir padės išsaugoti, puoselėti  ir populiarinti kultūros vertybes.

Įrašas paskelbtas temoje Naujienos. Išsisaugokite pastovią nuorodą.