Išvyka į Genocido aukų muziejų

Viena iš svarbiausių valstybės gyvenimo datų – diena, kai valstybė tapo nepriklausoma arba atgavo prarastą nepriklausomybę. Lietuvoje nepriklausomos valstybės atkūrimo diena švenčiama kovo 11 dieną. Kasmet mūsų mokykloje stengiamasi šią dieną paminėti taip, kad ji kuo ilgiau išliktų mokytojų ir mokinių atmintyje.

Dažniausiai organizuojame išvykas į  vietas, susijusias su garbingais ir tragiškais Lietuvos istorijos ir jos kovų už laisvę ir nepriklausomybę puslapiais. Šiemet nusprendėme organizuoti išvyką į Vilnių, į Genocido aukų muziejų, sovietmečiu buvusį KGB kalėjimą.

Saulėtą kovo 13 dienos rytą dauguma 5 – 12 klasių mokinių kartu su lydinčiais mokytojais išvyko į Vilnių. Gana greitai pasiekėme kelionės tikslą. Genocido aukų muziejuje mums organizuotas edukacinis užsiėmimas, kuriame daug sužinojome apie pokario Lietuvos rezistencijos kovotojus – partizanus: jų būstus, kasdienybę, šventes, apdovanojimus už narsą ir pasiaukojimą Tėvynei bei bausmes už nusižengimus. Pažiūrėjome filmo „Vienui vieni“ ištraukas. Po įdomaus ir informatyvaus užsiėmimo pasivaikščiojome po buvusio kalėjimo patalpas, aplankėme kentėjimų ir net mirties bausmių vykdymo patalpas, išklausėme istorijos mokytojo A. Volk pasakojimo apie šio kalėjimo istoriją.

Kitas mūsų kelionės tikslas – Televizijos bokštas. Ši vieta taip pat susijusi su lietuvių tautos kova už laisvę ir nepriklausomybę. 1991 m. sausio mėnesį Televizijos bokštą buvo užėmę sovietinės armijos kariai. Tai buvo paskutiniai sovietinio režimo žingsniai, siekiant pakenkti jaunai Lietuvos valstybei. Pastovėjome prie memorialo Lietuvos laisvės gynėjams. Paskui pakilome į Televizijos bokštą ir grožėjomės Vilniumi ir jo apylinkėmis iš paukščio skrydžio.

Kelionės pabaigoje aplankėme piceriją ir po sočių pietų kupini įspūdžių grįžome namo.

Lietuvių kalbos vyresn. mokytoja

Daiva Išganaitytė

 

Įrašas paskelbtas temoje Naujienos. Išsisaugokite pastovią nuorodą.